Az ASTRA biztosítottjaitól beszedett baleseti adó visszatérítése

Aegon nyugdíjbiztosítással ajándék tablet
2015-10-18
Mapfre kerékpár biztosítás
2015-12-10

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétett információja alapján, az Astra Biztosító biztosítottjaitól beszedett baleseti adót a hivatal visszatéríti.

2015. november 28. napjával módosításra kerültek a baleseti adó szabályait tartalmazó, a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény rendelkezései. A változások célja, hogy a visszavont tevékenységi engedélyű biztosítók – így a romániai Astra Biztosító Magyarországi Fióktelepe – részére megfizetett, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjjal együtt beszedett baleseti adót az érintett biztosítottak visszakaphassák.

Fontos, hogy az adóalanyok (biztosítottak) kizárólag a tőlük beszedett baleseti adó visszatérítését kérhetik az adóhatóságtól akkor, ha a visszavont engedélyű biztosítóval kötött szerződésük már megszűnt. A visszatéríthető összeg nagysága ahhoz az időszakhoz igazodik, melyre az ügyfél az adót ténylegesen előre megfizette, és amelyre a szerződés megszűnése miatt a biztosító kockázatviselése már nem terjed ki.

A kérelemre – annak érdekében, hogy a jogszabályi előírások maradéktalanul betartásra kerülhessenek és a visszautalás a törvényi határidőben megtörténhessen – az adóhatóság nyomtatványt rendszeresített (elnevezése: BAV), amely a honlapról elérhető:

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/adatlap/BAV_kerelem20151130.html

További információk elérhetőek a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja, illetve a MABISZ honlapján.

Forrás: Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

SOCIALICON